Vad erbjuder en serverhall för tjänster?

En serverhall för co-location serverdrift är i grunden ett serverhotell. Den som vill kan hyra en plats för sin server i serverhallen och därmed få tillgång till de fördelar som hallen erbjuder. De som gör det har helt och hållet ansvar för sin egen server och det som hallen bidrar med är en säker byggnad som både skyddar mot eld, väta och i vissa fall lättare jordbävningar. Förutom denna säkerhet är alltid hallen kopplad till dieselverk som automatiskt slår in om elförsörjningen skulle försvinna.

I ett vanligt grundutbud ingår en viss mängd trafik via servern per månad. Det kan tex vara 1TB. Dessutom ger serverhallen en mycket snabb nätverksanslutning. Men redan på denna punkt går det ofta att uppgradera sig och köpa ännu snabbare uppkoppling.

Eftersom företagen äger de serverar de placerar i hallen har de även tillträde till hallen. Däremot är hallen mycket noga med vilka som får tillträde samt att de har ansvarsförsäkring.

Tilläggstjänster

Att använda sig av en colocation serverhall har många fördelar. De som även använder sig av någon av de tilläggstjänster som erbjuds inser snart att fördelarna är fler än vad man från början räknat med. Några av de tilläggstjänster som är vanliga är:

Övervakning: Då det viktigaste är att servern fungerar konstant är det många som väljer till övervakning något som är en mycket billig ”extraförsäkring”. Detta kostar bara drygt hundra kronor i månaden.

Backup: Alla som någon gång varit med om ett datorhaveri och inte tagit backup vet hur mycket det kan ställa till. Därför är det många som väljer att låta serverhallen ha ansvar för backupen på servern något som då sker med jämna mellanrum.

Joursupport: Vill du kunna slappna av helt och vara trygg i att någon annan tar över om något skulle gå fel? Då är dygnet-runt joursupport något som passar. Det är det överlägset dyraste tillägget men samtidigt det som de flesta saknar när det väl händer något. Med kunnig personal som har snabb tillgång till serverhallen och dessutom är tillgängliga dygnet runt kan du känna dig trygg.

Utöver dessa finns mindre tekniska tilläggstjänster som tex fler strömuttag, extra trafik per månad och extra nätverksuttag.

Använd dig av colocation serverhallar men tänk igenom vad du vill ha ut av din hyra. Bara en plats att förvara servern på eller total service?

28 Mar 2013